Képzéseink

Alapozó tanfolyam leendő terápiás párosok részére

Évente egyszer, ősszel indítunk két modulos terápiás alapozót, maximum 10 párosnak, csoportonként 5-5 fővel.
A tanfolyam két részből áll, modulonként 10 alkalommal, az első modul egy elméleti órával kezdődik, majd a modulok végén szintfelmérővel / házi vizsgával záródik. Az alapfok sikeres elvégzése után lehet továbblépni a középfokra, ahol már a temperamentum vizsga feladatok kerülnek előtérbe. A sikeres középfokú vizsga nem garantálja a felvételt a terápiás vizsgára felkészülő csoportba, ez meghívásos alapon működik és az aktuális férőhelyek számától is függ. A tanfolyam mindenképpen hasznos azok számára, akik szeretnék felmérni, hogy a párosuk mennyire alkalmas a terápiás munkára, illetve arra, hogy megalapozzák későbbi munkájukat, akár a mi Alapítványunknál, akár máshol folytatják majd.


A gazdának lehetősége lesz megtanulni a kutya érzelmi állapotainak a felismerését, így jobban érti majd a viselkedést is, és könnyebb lesz arra a megfelelő választ adnia. Foglalkozunk a motiváció építéssel és annak helyes használatával. A kutya-gazda párosok megismerik többek között a szociális tanulás, a pozitív megerősítés, a stressz- és feszültség kezelés módszereit. A képzés a kutya és a gazda egyéni adottságaihoz igazodik, a foglalkozások során a kutya megtanul nem csak a saját gazdájával, hanem számára ismeretlen emberekkel is dolgozni, és hozzászokik a legkülönfélébb ingerekhez. Mivel a terápiás munkába kizárólag az erőszakmentes együttműködés fér bele a páros részéről, illetve fontos, hogy a kutya számára is öröm legyen a munka, így erre már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk.


A kutya életkorát tekintve érdemes a képzést minél hamarabb elkezdeni, akár pár hónapos kortól, hogy a terápiás munkával járó terhelés fokozatosan kerüljön a kutyára. Hasonló okokból nem ajánlott már egy idősebb kutyával elkezdeni, ez olyan 6-7 évet jelent, hiszen maga a záróvizsgáig eljutás akár egy-másfél év is lehet, és annak a kutyának, aki előtte nem mozgott ilyen közegben ez már megterhelő lehet.


Mivel ez a fajta segítő munka egy párost igényel, így mind a tanfolyamon, mind a vizsgákon együtt kerülnek értékelésre. Ezért fontos a megfelelő motiváció a páros minden tagja részéről, illetve a gazda segítő munka iránti elkötelezettsége.


A képzések jelenleg Budakeszin zajlanak, de egy-egy órát szoktunk városi környezetben is tartani.
A MATESZE által előírt temperamentum vizsgához a kutyának az 1 éves kort be kell töltenie, illetve a gazdának a 18 életévet.

Terápiás vizsgákra való felkészítés

Alkalmanként indítunk a két körös terápiás vizsgára felkészítést. Mivel ma Magyarországon magánszemélyként ez a munka nem végezhető, mindenképp egy szervezethez kell tartozni a párosnak ahhoz, hogy vizsgázni tudjanak. A bekerülés függ attól, hogy aktuálisan van-e szabad helyünk, valamint egy, vagy esetenként több felmérő alkalmon nézzük a páros alkalmasságát, elsősorban azt, hogy mennyire való nekik ez a fajta munka, legfőképp a kutyának, de a gazdának is. Mind a terápiás kutyának mind a gazdának nyitottnak kell lenni embertársaink felé, különösképpen a sérültek, betegek, megváltozott képességűek felé.

Egy terápiás kutyát elsősorban nem a fajtája határoz meg, hanem az egyed. Azért vannak olyan fajták, ezen belül is almok, amelyek előre láthatóan alkalmasabbak eme munkára, mint a többiek. A fajta és az alom kiválasztása után nagy segítségünkre lehetnek a kölyöktesztek, ami az almon belül is leszűkíti a kört egy ideális terápiás kutyára. Ez persze sosem garancia, de segítség lehet a kiskutya felnevelésében. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy egy keverék vagy egy felnőtt kutyából ne lehetne terápiás kutyát képezni, vannak született tehetségek, illetve ha jók az alapok, akkor már csak a tanulás hiányzik.

Habilitációs kutya kiképzője OKJ tanfolyam

A Debreceni Mozaik School Oktatási és Szolgáltató Szociális Szövetkezet szervezésében a Budapesti tanfolyam jelentős részét szervezetünk oktatói tartják, amely a sikeres vizsgát követően jogosítványt ad ahhoz, hogy valaki terápiás kutyákat készítsen fel, illetve alap a ráépülő segítőkutya képzésekhez.

A tanfolyam a következő modulokból áll:

– kutyakiképzés elmélet
– kutyakiképzés gyakorlat
– terápiás gyakorlat
– etológia
– gyógypedagógia
– állatjóléti alapismeretek
– kommunikáció