Terápiás kutyák

Egy terápiás kutya minden esetben a gazdájával dolgozik. Együtt készülnek fel és teszik le a kétkörös vizsgát, ami után közös tanúsítványt kapnak. A többi segítőkutyához képest nagy különbség, hogy ezek a kutyák nem saját gazdájuknak segítenek, hanem különböző intézményekbe járnak, hogy ott egyéni vagy csoportos foglalkozások keretében segítsék a helyi kompetens szakembert, adott fejlesztési célok elérésében. Ez egy team munka, melyben a kutyás felvezető, a kutya és a csoportvezető szorosan együttműködnek egy adott cél mentén, és állítják össze a feladatokat a csoport vagy az egyén számára.

A terápiás kutyákat manapság nagyon sokféle területen alkalmazzák. Habilitációs és rehabilitációs tevékenységekben, konduktív pedagógiai, gyógypedagógiai, szociális, pedagógiai, pszichiátriai területen, a legváltozatosabb célcsoportoknál, a korai életkortól kezdve az időskorig.

Foglalkozások fajtái

AAT (animal assisted therapy) – állatasszisztált terápia, avagy fejlesztő terápia, ahol a terápiás páros egy az adott csoportban egy kompetens szakemberrel, előre meghatározott célok mentén dolgozik. A célok lehetnek a csoport vagy egyén fizikai és/vagy érzelmi, szociális, illetve kognitív funkcióinak javítása. A foglalkozások alapja, hogy a diagnózis alapján fejlesztési terv készül, ami szükség szerint változtatható a fejlődés mértékétől függően.

AAA (animal assisted activity) – állatasszisztált aktivitás, más néven látogató terápia, ahol nincsenek konkrét célok, inkább csak az élmény, a kedélyállapot javulás, az örömszerzés, életminőség javítás, szociális kapcsolatok ápolása a fontos, maga a kutya jelenléte hat pozitívan a jelenlevőkre, pl. idősotthon látogatás, de ide tartoznak még az oktató célú tevékenységek, mint például a bemutatók, érzékenyítések.

 

AAE (animal assisted education)  a fent említett két típus tanórai feladatokra specializálódott alkalmazása. Az aktuálisan előírt tananyag elsajátítását segítik azok a feladatok, melyekbe bevonják az állatokat.

Alapítványunknál elsősorban fejlesztő terápiás foglalkozásokat tartanak párosaink. Jelenleg 9 felvezetőnk dolgozik 12 kutyával, 11 helyszín 29 csoportjában, 6 páros pedig az első körös terápiás vizsgájára készül. Helyszíneinken a legkülönbözőbb területeken folynak a fejlesztések, van köztük pedagógiai, gyógypedagógiai, konduktív, pszichológiai, valamint pszichiátriai célcsoport is.

A fejlesztő terápiák mellett van rendszeres és időszakos foglalkozásunk időskorúaknál is. Időről időre indítunk 8-10 alkalmas kiscsoportos foglalkozásokat (például figyelemzavaros, szorongó vagy kutyától félő gyerekeknek), egyéni terápiát, valamint csapatépítő programokat és érzékenyítő foglalkozásokat. Bemutatókat is szervezünk cégeknek, iskoláknak, óvodáknak, orvosi konferenciákon is tartunk előadásokat.

Fontos számunkra, hogy kutyáink jól érezzék magukat egy terápiás közegben, szívesen végezzék a munkájukat, hisszük, hogy csak így lehet hosszú távon eredményesen dolgozni.

Terápiás helyszíneink

Ha terápiás foglalkozásaink iránt érdeklődne vagy belevágna eme csodás szakmába,
a következő e-mail címen várjuk jelentkezését:

Szakirodalom: